Imunološki sustav i kako ga ojačati

Imunološki sustav je kompleksna mreža stanica, tkiva i organa koji zajedno sudjeluju u obrani organizma od mikroorganizama i njihovih toksina te vlastitih promijenjenih i odbačenih stanica. Kod ‘pada imuniteta’ organizam postaje izloženiji patogenima, samoj infekciji i njezinim komplikacijama. Uloga imunološkog sustava nije ograničena samo obranom organizma od infekcije: imunološki sustav u sprezi s neurološkim i endokrinim sustavom osigurava funkcioniranje cijelog organizma.

Prije pojave trenutačne pandemije ljudi su posjećivali ljekarnu i tražili savjete magistara farmacije o suplementima za ‘podizanje imuniteta’ tek kad bi osjetili prve simptome bolesti, uglavnom u sezoni respiratornih infekcija. Međutim, tijekom pandemije je nezanemariv broj stanovništva osvijestio važnost snažnog imuniteta i njegova održavanja zdravom prehranom, higijenom spavanja, smanjenjem stresa i tjelovježbom kako bi obranio organizam pri susretu s patogenom.

U većini slučajeva su faktori koji oslabljuju imunološki sustav stres i iscrpljenost, nepravilne prehrambene navike, pušenje, nedovoljna ili pak pretjerana fizička aktivnost, nehigijena spavanja i pretjerana konzumacija alkohola. Prvi simptomi pada imuniteta su: osjećaj umora i nedostatka energije, česte bakterijske i virusne infekcije, afte, kožne promjene (ekcemi, pogoršanje psorijaze), sporo zacjeljivanje rana itd.

Dakle, kako bi imunitet ojačao, prvenstveno mu je potrebno pružiti osnovu:

  • Smanjiti razinu stresa

Istraživanja su potvrdila hipotezu da su stres i imunološki sustav povezani. Naime, imunološke stanice imaju receptore za neurotransmitere i hormone koji se luče pri izlaganju stresu kao što su norepinefrin, epinefrin i kortizol. Imunološke stanice tijekom izloženosti stresu mijenjaju svoju reaktivnost na signalizaciju tih neurotransmitera i hormona. Osobe koje su izložene stalnom stresu, zbog prirode posla ili životnih okolnosti, teško će izbaciti stresore iz života. Međutim, određenim koracima može se pomoći organizmu da se prilagodi na stresore. Preporučljivo je baviti se tjelovježbom, meditacijom i hobijima.

  • Higijena spavanja

Prema organizaciji National Sleep Foundation, nedostatak sna ima sličan učinak na imunološki sustav kao stres. Važnost vremenski zadovoljavajuće duljine spavanja kao i kvalitete sna neosporiv je čimbenik koji utječe na imunitet. Spavanje omogućuje organizmu da se regenerira i oporavi, poboljšava raspoloženje, smanjuje razdražljivost i poboljšava kognitivne funkcije.

  • Zdrava prehrana

Odgovarajući unos bjelančevina, vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa omogućuje funkcioniranje imunološkog sustava u obrani. Dovoljan unos tekućine (1,5 l) u organizam organizmu omogućava pravilno funkcioniranje i detoksifikaciju, a sluznicama potrebnu razinu vlažnosti kako bi barijera protiv patogena bila funkcionalna. Uzimajući u obzir ubrzan način života velikog broja ljudi, ponekad nije moguće kontinuirano održavati ravnotežu u prehrambenim navika, stoga se u takvim slučajevima preporučuje uporaba dodataka prehrani.

Vitaminsko-mineralni pripravci

Za jačanje imuniteta najčešće se koriste dodatci prehrani koji sadrže: vitamin C, vitamine B skupine, cink, beta-glukan, vitamin D, propolis i ehinaceju.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans koji sudjeluje u jačanju imunološkog sustava, a pošto ga organizam ne može sintetizirati, mora se unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Jedna od njegovih brojnih uloga u organizmu uključuje sudjelovanje u sintezi kolagena koji gradi kožu, kosu, nokte, hrskavice, sluznice i krvne žile te je nužan za apsorpciju željeza. Najbolja iskoristivost vitamina C postiže se uzimanjem oblika koji je najsličniji onom koji nalazimo u prirodi odnosno u kompleksu s bioflavonoidima. Vitamin C štiti od oštećenja uzrokovanih kisikovim radikalima, povećava kapacitet T-stanica i smanjuje utjecaj histaminika na leukocite, a također povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica. Dodatno uzimanje vitamina C smanjuje trajanje prehlade i ublažuje simptome, a ima i antivirusna svojstva.

Vitamini B skupine

Vitamini iz ove skupine sudjeluju u svim metaboličkim funkcijama i esencijalni su za proizvodnju energije i smanjenje iscrpljenosti, zdravlje živčanog sustava i psiholoških funkcija. Mogu imati izravan i neizravan utjecaj na imunitet. Njihov unos osigurava opskrbu organizma energijom, a zaštita živčanog sustava pomaže u obrani od utjecaja stresa.

Cink

Ispitivanja su potvrdila da dodatan unos cinka pri pojavi prvih simptoma respiratornih infekcija skraćuje trajanje same infekcije i ublažava simptome. Taj učinak istaknutiji je u kombinaciji s vitaminom C i ekstraktom biljke Echinacea purpurea. Cink ojačava imunitet povećavajući produkciju leukocita, brojnost neutrofila, stvaranje antitijela od strane B limfocita i aktivaciju T limfocita. Esencijalan je za pravilno funkcioniranje makrofaga, stvaranje citokina i fagocitozu.

Beta-glukan je strukturni polisaharid koji se dobiva izolacijom iz stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae, nekih Shiitake i Maitake gljiva te ječma i zobi. Važno je kod biranja dodatka prehrani paziti da se radi o kvalitetnoj i visokopročišćenoj sirovini. Beta-glukan doprinosi normalizaciji razine glukoze i kolesterola u krvi i time ima protektivni kardiovaskularni učinak i ulogu u prevenciji šećerne bolesti. Iako je jedan od najsigurnijih imunomodulatora, pri primjeni treba biti oprezan. Njegova primjena ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti, osobama koje se liječe imunosupresivima, trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od jedne godine.

Propolis jača imunitet i od davnina se koristi za olakšavanje tegoba prehlade i gripe. Sadrži više od 200 različitih spojeva koje proizvode pčele i spojeve biljnog podrijetla, a među najistaknutijima su flavonoidi. Ima protuupalna, bakteriostatska, protuvirusna, protutumorska, antiseptična i antioksidativna svojstva. Učinak propolisa na patogene može biti izravan ili neizravan, tj. posredovan imunološkim odgovorom. Propolis također može pokazati sinergističke učinke s antimikrobnim lijekovima.

Ehinaceja se koristila tradicionalno u indijskoj medicini, a njezino imunostimulativno djelovanje je potvrđeno in vivo i in vitro ispitivanjima. Ehinaceja je jedna od rijetkih biljaka čiju su učinkovitost u liječenju prehlade i gripe potvrdile klinička ispitivanja koja opravdavaju njezinu primjenu kao imunostimulansa. Ehinacejin spoj svojstven je samo ehinaceji, a djeluje tako što sprečava prodiranje mikroba u zdrave stanice. Sadrži antioksidans fenol i alkilamide. Najdjelotvornijima se smatraju ekstrakti pripravljeni od svježe biljke, i to od vrsta Echinacea purpurea i Echinacea pallida, a njihov korijen i zelen upotrebljavaju se kao ljekoviti dijelovi biljke. Terapija ehinacejom kod pojave prvih simptoma bolesti mora biti intenzivna i kratka, ali ne duža od osam tjedana. Ehinaceja se ne preporučuje koristiti kod autoimunih bolesti, tuberkuloze, reumatoidnog artritisa, i u trudnica, dojilja i bolesnika koji se liječe imunosupresivima.

Marti Farm kao vrsni pružatelj usluge omogućuje stavljanje dodataka prehrani na tržište, odnosno dobivanje rješenja o uvrštavanju dodataka prehrani u program monitoringa. Osim toga, Marti Farm posjeduje potrebnu stručnost kako bi vam pružio podršku oko svega što vam je potrebno u postupku notifikacije odgovarajućeg nadležnog tijela o stavljanju vašeg dodatka prehrani na područje Republike Hrvatske. Ako trebate pomoć i zainteresirani ste za suradnju, povežite se s nama.

Zaključno, imunološki sustav je kompleksan i visokofunkcionalan sustav koji štiti organizam od bolesti, stoga ga treba njegovati zdravim navikama i načinom života čitavo vrijeme, a ne samo pri pojavi bolesti. Jačanjem imuniteta povećavaju se šanse da organizam na najbolji mogući način odgovori na zarazu čak i ako do nje dođe.

Tanja Manzin, mag. pharm. / Viša suradnica u farmakovigilanciji

Kontakt

Sjedište

Planinska ulica 13
HR 10000 Zagreb
Hrvatska

Ured

Planinska ulica 13
HR 10000 Zagreb
Hrvatska

Ured: +385 1 5588 297
Farmakovigilancija: +385 1 5588 297
Klinička ispitivanja: +385 1 5614 330
Registracija: +385 1 2420 873
Marketing: +385 1 2420 890
Fax: +385 1 2420 860
info@martifarm.com

Farmakovigilancija

farmakovigilancija@martifarm.com
Tel: +385 1 5588 297

Suglasnost za korištenje podataka:

Suglasnost za korištenje podataka:

Pravne informacije

Puni naziv tvrtke
Skraćeni naziv tvrtke
Sjedište
Ured
Pravni oblik poslovanja:
Sudski registar
MBS

Marti Farm d.o.o.
Marti Farm
Planinska ulica 13, HR 10000 Zagreb
Planinska ulica 13, HR 10000 Zagreb
Društvo s ograničenom odgovornošću
Trgovački sud u Zagrebu
080751121

 

OIB
Temeljni kapital
Ovlašteni zastupnik

29969122438
EUR 2.654,46 (plaćen u cijelosti)
Zengyu Wen, direktor

 

Broj računa

HR3623600001102197724 (Zagrebačka banka)
HR4324020061100628669 (Erste banka)

 

Puni naziv tvrtke: Marti Farm d.o.o.
Skraćeni naziv tvrtke: Marti Farm
Sjedište: Planinska ulica 13, HR 10000 Zagreb
Ured: Planinska ulica 13, HR 10000 Zagreb
Pravni oblik: Društvo s ograničenom odgovornošću
Sudski registar: Trgovački sud u Zagrebu
MBS: 080751121

OIB: 29969122438
Temeljni kapital: HRK 20,000.00 (plaćen u cijelosti)
Ovlašteni zastupnik: Martina Diminić Smetiško, direktor

Bank account: HR3623600001102197724 (Zagrebačka banka), HR4324020061100628669 (Erste banka)

Sva prava pridržana Marti Farm d.o.o. 2024. | Uvjeti korištenja | Pravila privatnosti

Podjeli članak

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima.

Ova web stranica koristi kolačiće. Kliknite dolje da biste omogućili kolačiće. Da biste prilagodili postavke kolačića i saznali više, pogledajte naše Pravila privatnosti.

Postavke kolačića

Označite koje kolačiće želite dopustit na ovoj web stranici. Zatim kliknite na gumb "Spremi postavke kolačića" kako bi spremili svoje postavke.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.